De schok was groot toen ik besefte dat diabetes-2 wel heel vaak voor komt in onze familie!

Het was al wel bekend dat mijn opa ook diabetes-2 had en mijn tante met behoorlijk overgewicht ook, maar daar stonden we in die tijd niet echt bij stil.

Ineens besefte ik mij dat diabetes-2 wel erg vaak voorkwam in mijn familie, niet beseffend dat het alleen maar erger zou worden en dat al mijn tantes er ook last van zouden gaan krijgen.

Zelf ben ik iemand die graag handelt. Zo ook nu. Direct ging ik bij de bibliotheek zo’n beetje alles lenen wat over diabetes ging. Al snel ontdekte ik dat je op het ontwikkelen van diabetes-2 zelf grote invloed kunt uitoefenen.

Wij zijn opgegroeid in een tijd dat suiker nog mocht. In onze thee en koffie gingen standaard 2 tot 3 scheppen suiker. Op de pap van mijn broertje schepten wij iedere keer weer een laagje suiker want anders at hij het niet. Pakjes en zakjes waren toen nog maar net in opkomst dus daar maakten we toen nog niet echt gebruik van. Maar een grote koek bij de koffie op zondag was wel gebruikelijk en frisdrank, maar vooral vruchtensappen werden volop gedronken.

Wanneer diabetes-2 veel voorkomt in jouw familie dan is het goed om er rekening mee te houden dat dit jou ook kan overkomen. Op tijd op je voeding letten is dan erg belangrijk.

Tegenwoordig zit echt overal suiker in, behalve in de pure, verse producten.

Hoe eerder je leert om zoveel mogelijk verse producten te gebruiken hoe meer jij je alvleesklier ontziet. Wanneer deze al erg gevoelig is dan helpt het enorm om de suikerrijke producten zoveel mogelijk te laten staan. Ook die van nature suiker bevatten.

Wanneer jij één sinaasappel eet dan is dat geen enkel probleem. Hier zitten veel vezels in naast dat het van nature suiker bevat. Maar wanneer jij 3 of 4 sinaasappels uitperst voor een lekker glas sinaasappelsap krijg je 4 keer zoveel natuurlijke suikers binnen maar hoegenaamd geen vezels.

Dit zijn van die kleine dingen die ervoor kunnen zorgen dat je ongemerkt heel veel suikers binnen krijgt.

In mijn volgende blog vertel ik je hoe mijn vader met de diagnose Diabetes-2 omging.

Annelies Pennings