Verhoog je metabolisme

Het verhogen van je metabolisme voor een gezond lichaam

Een gezond metabolisme speelt een belangrijke rol in het behouden van een gezond lichaam. Het metabolisme omvat verschillende processen die bijdragen aan het functioneren van je lichaam, zoals het aanmaken van reserve stoffen, het helpen bij de opname van voedingsstoffen, het leveren van energie, het afvoeren van afvalstoffen en het leveren van bouwstoffen voor biologische processen.

Als je merkt dat je niet afvalt, kun je met behulp van voeding je metabolisme verhogen, oftewel je verbranding stimuleren. Door meer gezonde voeding te eten, zal je meer calorieën verbranden en meer energie hebben om activiteiten te ondernemen.

Hier zijn enkele belangrijke punten om je metabolisme te verhogen:

 1. Eet voldoende: Bereken hoeveel calorieën je per dag nodig hebt (vraag er naar wanneer je twijfelt) en zorg ervoor dat je niet minder dan 1200 kcal (afhankelijk van je gewicht) consumeert als je wilt afvallen. Het is nuttig om een tijdlang je calorie-inname bij te houden om inzicht te krijgen in wat je precies eet en of je voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgt. Pas indien nodig de verhoudingen aan.
 2. Beperk het aantal maaltijden: Probeer niet meer dan 4 porties per dag te eten. In veel gevallen zijn 3 maaltijden voldoende, op voorwaarde dat je voldoende calorieën binnenkrijgt. Als je merkt dat het lastig is om je inname te beperken vanwege een hoge koolhydraatconsumptie, verminder dan de koolhydraten en verhoog de eiwit of vet inname voor een langer verzadigd gevoel.
 3. Eet voeding met een hoge thermische waarde: Voeding die moeilijker te verteren is, zoals vezelrijk voedsel, eiwitten en vetten, vereist meer energie om te verteren. Door deze voedingsmiddelen te eten, versnel je je stofwisseling.
 4. Beperk laat eten: Stop met eten na 20:00 uur om je organen voldoende rust te geven en te herstellen van de inspanningen gedurende de dag. Stel eventueel je ontbijt een paar uur uit.
 5. Neem een eiwitrijk ontbijt om je stofwisseling snel op gang te brengen, wat gedurende de dag voordelen oplevert.
 6. Drink voldoende water: Zorg ervoor dat je minimaal 1,5 liter extra water per dag drinkt. Beperk koffie tot maximaal 4 koppen per dag en drink na 14:00 uur geen koffie meer. Kruiden thee, zoals groene thee, kan worden gedronken vanwege de antioxidanten, maar houd rekening met het cafeïnegehalte. Voor het slapengaan is een rustgevende thee beter.
 7. Beperk alcoholgebruik: Alcohol bevat veel koolhydraten, die je idealiter zoveel mogelijk wilt vermijden. Het drinken van alcohol kan het moeilijker maken om koolhydraatrijk voedsel te weerstaan. Daarbij verstoort alcohol het afvalproces. Een tijdje geen alcohol drinken kan helpen om het afvalproces weer in gang te zetten.
 8. Gebruik peper bij het kruiden van je eten: Rode en groene peper kunnen je stofwisseling gedurende ongeveer 30 minuten na de maaltijd met ongeveer 20% verhogen. Let op persoonlijke tolerantie.
 9. Blijf actief: Gebruik een stappenteller om je dagelijkse beweging te verhogen. Het wordt aanbevolen om 6000 tot 10000 stappen per dag te zetten om je stofwisseling te verhogen.
 10. Doe krachttraining: Bouw spiermassa op door eenvoudige krachttrainingsoefeningen te doen met gewichten. Spieren verbranden meer calorieën, dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je zult verbranden.
 11. Zorg voor voldoende slaap: Probeer elke nacht op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Een consistent slaapritme is belangrijk voor een gezond metabolisme. Als je moeite hebt met slapen, werk dan aan het verbeteren van je slaapgewoonten.
 12. Verlaag de kamertemperatuur: Zet de verwarming iets lager, zodat je lichaam meer energie verbruikt om op temperatuur te blijven.
 13. Neem de juiste supplementen: Een goede omega-3, multivitamine, voldoende vitamine C, D (met K) en E kunnen helpen om eventuele tekorten in je lichaam aan te vullen. Zorg ervoor dat je supplementen van goede kwaliteit koopt, zonder onnodige vulstoffen. Wil je hier meer informatie over dan kun je contact met mij opnemen.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je je metabolisme verhogen en bijdragen aan een gezond lichaam. Onthoud echter dat elk lichaam anders is, dus het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te experimenteren met wat voor jou het beste werkt.

 

Lijkt het jou beter om dit met hulp te doen? Schroom dan niet en neem even contact met mij op via  Contact – www.anneliespennings.nl